Att göra en riktigt chokladig tårta
Man börjar med att låta någon annan/några andra baka själva tårtan (i mitt fall Stephanie och pojkarna). Men lugn, jag har för säkerhets skull skrivit ner receptet om det skulle vara så att du måste göra tårtan själv.
Sätt ugnen på 170°c. Bryt 175 g mörk choklad i en skål och sätt den över en kastrull med sjudande vatten (inte så mycket vatten, och på låg värme) och låt chokladen smälta. Ställ sen av skålen och låt svalna medan du slår ihop 175 g osaltat smör och 225 g strösocker. Rör om tills det blir fluffigt och slå sen i 6 äggulor (spara äggvitorna!) under omrörning. Blanda i den smälta chokladen, rivet skal från 3 apelsiner och 150 g siktat självjäsande mjöl. Vispa äggvitorna med en nypa salt i en egen skål tills det är styvt. Blanda sen ihop det med allt annat. Lägg bakpapper i botten på en kakform och häll sen i smeten. Ställ in i ugnen i 35-40 minuter (när du kan sticka ner ett spett i mitten utan att något fastnar på det vet du att det är klart). Låt sen svalna på ett galler.
Glasyren
Steg 1
Börja med att ha i 250 ml vispgrädde, 225 g mörk choklad och 1-2 msk Cointreau (i mitt fall apelsinjuice) i en skål.
Steg 2
Sätt skålen över en kastrull med sjudande vatten (precis som med chokladen innan).
Steg 3
Vänta tills chokladen har smält och rör sen om tills smeten är slät. Låt sen svalna i 10-20 minuter.
Steg 4
Häll glasyren över tårtan så att det rinner över och kladdar ner hela köket.
Steg 5
Torka av fatets kant, arbetsytan och alla andra ställen det kan ha skvätt glasyr på.
Steg 6
Dekorera hur du vill! Enligt receptet ska man dekorera med endast apelsinskivor, men eftersom jag dekorerade tårtan tillsammans med två kids så blev det lite mer färgglatt och roligt.
Steg 7
Tänd ljusen, släck alla lampor i rummet och betrakta denna vackra syn en stund. Var stolt över din arbetsinstans!
Steg 8
Blås ut ljusen tillsammans med två kids (trots att tårtan är gjord för att fira din födelsedag) och önska dig något bra. Men berätta inte för någon vad du önskar dig, då kommer din önskan inte att slå in! Om du vill kan du även använda glasyren som blev över när det är dags att äta, värm bara i micron och häll över tårtan så att det blir ännu mer chokladigt!
Anonymitet på bloggen. Smetade ut mitt fula tryne också när jag ändå höll på.